*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2012.
2012. : Még száraz a tó medre.

Még száraz a tó medre.

FMH. Szerző: Miskei Anita   2012.09.05. 18:43

A település legszebb része a kerti tó, melyet szabadidős központtá fejlesztenének. A száraz medret jövő tavaszra vízzel töltenék fel, s élővilággal népesítenék be, kedvezve a horgászoknak is. - A Fejér Megyei Hírlapnak nyílatkozott Béndek József polgármester.


Tavaly ősszel engedték le a település szívében álló kerti tavat, mert annak vízminősége olyan mértékben romlott meg, hogy azt klórozással, részbeni lecsapolással nem lehetett javítani. Komoly tervei vannak azonban az önkormányzatnak, legfőbb céljuk, hogy a régió legszebb és legkedveltebb pihenő parkjává varázsolják a kerti tavat, s annak környékét.

– A helyiek eddig is örömmel töltötték itt a hét végéket. Annak ellenére, hogy száraz a tómeder, itt vannak a soponyaiak, kerékpároznak, sétálnak is a mederben, partján nemrégiben nyár búcsúztató pikniket tartottak – mesélte Béndek József, a település polgármestere. Hozzátette, 1987-ben kotorták a tómedret, az elmúlt 25 évben azonban megromlott a vízminősége, az utóbbi időben már nem tudták megszüntetni a problémát.

– A tó élővilága szinte teljes egészében kipusztult, víze szennyvíz minőségű lett. Korábban a Zichy-kastély parkjában eredő Ludovika és Viktória forrás táplálta a tavat, mára azonban utóbbi teljes egészében elapadt, s a Ludovika sem jut el közvetlenül a tóig. Természetes csapadék lehet még a tó forrása, az utóbbi két év száraz időjárása nem kedvezett a tó vízszintjének. Azonban az idei száraz nyár segítségünkre volt, a tó medre ki tudott száradni, s a megszáradt, mérgező anyagokkal, gázokkal feltöltődött isztuot ki tudtuk kotorni a mederből – mondta Béndek József.

Kiemelte, 2,5 hektárnyi vízfelületen 30-35 ezer köbméternyi vizet lehet a tómederbe engedni, ehhez képest elenyésző mértékben maradt benne hal. Hiába telepítettek halállományt, az kipusztult.

– A következő időszakban a tó két partjára kitermelt iszapot kell lerakóhelyre szállítanunk, majd a megtisztított medret vízzel feltöltenünk, élővilággal benépesítenünk. Bízom abban, hogy a helyiek ebben segítségünkre lesznek, mindemellett pályázati forrást is keresünk a megvalósításra, a tó környékének rendbe tételére. Hiszen a terveink szerint ez egy szabadidős, turisztikai központként szolgálna a jövőben, ahol horgászok, csónakázni, piknikezni vágyók, vagy épp a kerékpárral érkezők pihenhetnek meg – mondta Béndek József. Aki szerint fontos lenne az utcabútorok mellett egy víznyerőhely és illemhelyiség kialakítása is.

 

2012. szeptember. 04. kedd

 

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!