*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2011.
2011. : Októberi lapszemle

Októberi lapszemle

  2011.11.04. 17:46

Újságcikkek októberben Soponyáról


2011. október. 11. kedd | Szerző: Miskei Anita

A legkritikusabb állapotúakat újítják az önkormányzatok

Járhatóbbak az utak

Káloz, Soponya - A felújított utak forgalmának szabályozásával, súly- és sebességkorlátozással védenék a helybéliek életminőségét, autóik állapotát a településeken.

Hosszú évek óta pattanásig feszült a helyzet Soponyán és Kálozon, mert a település útjai szinte használhatatlanok. A 2006-ban kezdődött csatornázás során előbb a községeken áthaladó főutat, majd idővel a mellékutakat is felbontották. A szennyvízhálózat mára kiépült, az utak állapota azonban nem javult. A két település önkormányzata nem tűrte tovább a kialakult helyzetet, megoldást keresett.
Weisengruber  Imre, Káloz polgármestere elmondta, hogy a települést átszelő főút a közút kezelésébe tartozik, a szervezet végzett útjavításokat, ez azonban csak a legrosszabb szakaszokat érintette. A polgármester hozzátette: az önkormányzati utakat saját erőből igyekeznek helyre állítani, elfogadható állapotúvá varázsolni. Mart aszfalttal, kővel vonták be az utcákat.
- Keressük a pályázati forrásokat is, de kevés azok száma, amelyek feltételeinek meg tudunk felelni. A belterületi útfelújításokra kiírt pályázatra adtunk be támogatási kérelmet, melynek keretében több utcát szeretnénk rendbe tenni, a Bajcsi-Zsilinszky utca, a Szent István tér, a Bem József és a Szent Vendel utcák újulhatnának meg.
Soponyán az önkormányzati kezelésben lévő utcák egynegyedét hozták helyre. A javítások mellett pedig a jövőben a forgalom szabályozására is szükség lesz annak érdekében, hogy ne terheljék jobban a kis utcákat, például a nehéz pótkocsik, mezőgazdasági vontatók.
- Övezetek kialakítását, súly- és sebességkorlátozást tervezünk ott, ahol az utak szerkezete ezt megkívánja - hangsúlyozta Béndek József polgármester. Megjegyezte, az önkormányzat nehéz terhet vállalt magára, a városkörnyéki alapból felvett hitelt fordította a legkritikusabb állapotban lévő utcák, valamint a gyűjtőutak javítására, helyreállítására.  A települést átszelő főút a közút kezelésébe tartozik, ott elvégezték a balesetveszélyes útszakaszok javítását, ez azonban csak átmeneti megoldás lehet - tette hozzá Béndek József.

 

2011. október. 20. csütörtök | Szerző: Miskei Anita

Elsősegélyre fel!

Soponya - Több mint kétszáz kiló ruhát, cipőt ajándékozott a Vöröskereszt megyei szervezete a diákoknak. Akik az Egészség Hetében izgalmas programokkal készültek.

A Gróf Zichy János Általános Iskolában hosszú évek óta az egészséges életmódra nevelik a gyermekeket, s ügyelnek szemléletük formálására is, így például a környezettudatos viselkedés kialakítására. Hollósi Lászlóné, az intézmény vezetője  elárulta, nem csak a gyermekeket, de szüleiket, s minden soponyait arra bíztatnak, törekedjenek az egészséges életmódra. Talán éppen ezért érdemelték ki majd három évvel ezelőtt a Magyar Vöröskereszt Bázisiskolája címet. Amiért nem csak az iskola tett, de a helyiek is, akik rendszeres véradással segítik a szolgálat munkáját.
Eredményeiket pedig tegnap a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének is bemutatták, ugyanis az iskolában az Egészség Hete elnevezésű rendezvénysorozat keretében a gyerekek egy elsősegély bemutatóval kápráztattak el mindenkit. A Vöröskereszt megyei képviselője, Sólyomvári Beatrix elismerő szavakkal jutalmazta a gyerekeket, akik megmutatták társaiknak, mit kell tenni, ha valaki segítségre szorul. Újraélesztési gyakorlatot, autóból mentést, sőt, különböző vérzést tompító  kötésfajtákat is bemutattak a tanulók Kajári Henrietta vezetésével. A tanárnő - aki egyben a heti események programjait is szervezete - három éve csütörtökönként elsősegélynyújtó foglalkozást tart a gyerekeknek.
Persze az Egészség Hetében rendeztek vetélkedőket, rajzpályázatot, készítettek zöldségszobrokat, s a programokból egyetlen gyermek sem maradthatott ki. Épp ezért az iskola igazgatója mind a 156 tanulót gyümölcskosárkával lepte meg. Emellett a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetétől adományt kaptak a gyerekek, 230 kilónyi ruhát és cipőt hoztak számukra, amire szükség van, hisz az intézménybe járók 40 százaléka hátrányos helyzetű.

 

2011. október. 27. csütörtök | Szerző: Miskei Anita

Két tonna papírt gyűjtött

Soponya - Az iskolai papírgyűjtés legfőbb célja, hogy a gyerekek figyelmét felhívják a környezet megóvására, s az újrahasznosítás lehetőségére is.

A Gróf Zichy János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákönkormányzata minden tanévben két alkalommal szervez papírgyűjtést, ezzel is mélyítve a tanulókban a környezettudatos gondolkodást, amely fontos eleme az intézmény pedagógiai programjának - hangsúlyozta Hollósi Lászlóné, az iskola igazgatója. Elmondta, az őszi papírgyűjtést október közepén rendezték meg, amelyben szülők, gyermekek együtt szorgoskodtak. Az összehangolt munka eredményeként közel nyolc  tonna papír gyűlt össze.
A  diákok közül  kimagaslott  Kozics Fanni és családjának teljesítménye, ugyanis a 2. osztályos tanuló közel két tonna papírt gyűjtött, így ő lett az egyéni verseny nyertese. Jól  teljesítettek a többiek is, főként  Varga Zsombor, Kókán Patrik, Varga Zsombor István, Molnár József és Molnár Zsuzsanna. Az osztályok versenyében első lett a második osztály, második helyezett a harmadik osztály, harmadik pedig  az elsősök tábora lett. Mindannyian kaptak  tortát. A papírgyűjtéskor befolyó összeget a diákönkormányzat az iskola diákjaira fordítja.

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!