*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2011.
2011. : Soponyán az összefogásért rendeztek ünnepséget, de nélkülünk.

Soponyán az összefogásért rendeztek ünnepséget, de nélkülünk.

Szerk.  2011.02.02. 18:04

Korszaknyitónak aposztrofálták azt az ünnepséget, melyet január 24 –én hétfő délután tartottak a soponyai Vadex Ökocentrumban. A közös rendezvény  Dél-Fejér három hátrányos helyzetű kistérségének az abai, az enyingi és a sárbogárdi kistérség közös összefogását hirdette. Több százan jöttek össze polgármesterek, lakosok, civil egyesületek a januári fagyos napsütésbe, de hol voltunk mi?


 

Van akinek csípi a szemét a füst. – Minden település meggyújtotta a maga máglyáját, mi nem.
 
Előzményekről. Január 5.-én Varga Gábor országgyűlési képviselő, Cece polgármestere szintén ide hívta össze a három kistérség 28 polgármesterét, hogy közösen keressenek kiutat a válságból. Akkor megállapodtak a települések vezetői, hogy a cél érdekében együttműködnek, kommunikálnak, kapcsolatokat építenek ki, s akár közösen pályáznak egy-egy remélt fejlesztésért. Ezen a megbeszélésen még képviseltettük magunkat a polgármesterünkkel, ennek folytatása lett volna már ez az ünnepség.
 
 
Százak jöttek, de csak vidékről.
 
A ceremónia, melyet Varga Gábor országgyűlési képviselő és polgármester nyitott meg ennek a megállapodásnak az eskütétele lett volna. Nyitó beszédében megjegyezte: Dél- Fejér összefogását, egy új korszak nyitányának tekinti és a zászlóbontás ennek a jelképe. Hangsúlyozta: – Egy komplex, társadalmi, gazdasági összefogásra teszünk kísérletet. Izgalmas lehetőség ez ennek a hátrányos helyzetű térségnek, amelynek célja egy sikeres világ megteremtése magunk és unokáink számára is.    
 
Akit tűzbe hozott- Varga Gábor nyitóbeszédet mond.
 
Majd Varga Csaba, a Stratégiakutató Intézet elnöke folytatta, ma egy fél megye akar új utat kezdeni, s ez szívből fakad. Csak így törhet ki huszonnyolc település hátrányos helyzetéből. (Információnk szerint velünk együtt 3 település nem vett részt az eskün. – szerk.) - Ennek a mai napnak nem lehet más az üzenete, mint hogy képesek vagyunk a gondjainkat felismerni, s azokra igazi választ adni, valódi megoldásokat találni. Ez az összefogás nem lehet más, mint megélni néhány erőpróbát -mondta a kutató. Varga Csaba pozitívan beszélt Kossa Lajosról és Abáról, ahol példásan működik a részvételi demokrácia. Mint kifejtette lokális fejlesztéseken alapuló kitörési pontokat kell találni, figyelni kell egymásra. Ennek útja egy vezető támogatása, a falumag, az utcaközösségek kialakítása, s a minőségi önkormányzás megvalósítása. Tudatosan kell fejleszteni az intézményeket, a helyi piacokat, bevezetni a helyi pénzt. Kiemelten kell kezelni az itt élők fizikai és lelki egészségének megőrzését.
 
Áldását adta. – Spányi Antal megyés püspök.
 
Kossa Lajos bemutatta az összefogást jelképező zászlót. Méltatta beszédében, hogy a térség három kistérségében élők kezükbe vették a sorsukat. S bár ez nehéz vállakozás lesz, hisznek magukban, s abban, hogy megvalósítják céljaikat.
Ez után Spányi Antal megyés püspök elmondta, örül, mert a térség sokféle lehetőséget hordoz magában, de ez önmagában kevés. Összefogással, felelőséggel juthatunk előre, s ebben segít az áldás is- majd megáldotta a zászlót. A Vértesaljai Református Egyházmegye esperese, Agyagási István kiemelte, az emberi jószándékra éppúgy szükség van, mint Isten kegyelmére. Mert ma sok csapás alatt roskad népünk, de az összefogás ereje segíthet. Ezt követően minden résztvevő település megjelent vezetője a zászlóra kötötte szalagját.
 
Mi nem kötözködünk. Összefogás zászlaja szalagokkal
 
Települések esküi, melyet a polgármesterek tettek.
 
 • Felismertük és érezzük azt a megragadó és hiteles gondolatot, hogy Dél-Fejér az Ország Szíve, méghozzá élő, dobogó szíve. (ABA)
 • Ünnepélyesen kinyilvánítjuk térség- és országépítő szándékunkat, kérjük és várjuk a polgárok a helyi társadalmak, valamint a különböző szintű szervezetek, hatóságok, intézmények támogatását. (ALAP)
 • Hiszünk a valódi, szerves egymás tiszteletére épülő lelki és szellemi együttműködés sikerében.(ALSÓSZENTIVÁN)
 • Tudjuk, hogy a helyi polgárok Dél-Fejér megyében akkor támogatják és fogadják el kezdeményezésünket, ha annak jótékony, segítő hatása saját életükben közvetlenül is tapasztalják.(CECE)
 • Sokoldalú eddig példa nélküli együttműködést terveztünk meg, amely által a változásokat a polgárok saját sorsukban és lelkükben is megélhetik. (CSŐSZ)
 • Nem kételkedünk abban, hogy elsősorban az embereket és közösségeiket támogató politika a jelen és a jövő politikája, ezért köteleztük el magunkat a minőségi önkormányzás megteremtése mellett.(DÉG)
 • Programvíziónk egyaránt táplálkozik a bennünket emelő, erősítő hagyományokból és a mai, messzire látó, új felismerésekből.(ENYING)
 • Az Ország Szíve Program nemcsak a jelen tagadhatatlan kríziseire válaszol, hanem a következő 20 év alapvető kihívásaira is megoldást kínál.(HANTOS)
 • A várva várt változások csak akkor lehetnek közösségépítőek, ha a polgárok, a családok, a lokális közösségek és a települési társadalmak egyaránt közösségi védőgyűrűt hoznak létre maguk körül.(IGAR)
 • Újragondolva a polgármesterek szerepét és feladatát, arra törekszünk, hogy a polgármester a Polgárok Mestere lehessen, minden településen a közösség első polgáraként segítse a közösség szellemi, lelki és spirituális életének kiteljesedését.(KISLÁNG)
 • A gazdag hagyomány-tárházak felnyitása és a múltból származó közkincsek elérhetővé tétele egyszerre ad nekünk település és közösségtörténeti, szellemi és lelki erőt a jelen cselekvéseihez.(LAJOSKOMÁROM)
 • Büszkén vállaljuk helyi térségi és nemzeti hagyományainkat, egyben e hagyományokat újragondolásra és továbbfejlesztésre méltónak tartjuk. (LEPSÉNY)
 • A helyi közpolitika új elemmel, a helyi magisztrátussal bővül, amely által dinamizálható a helyi társadalom.(MEZŐSZILAS)
 •  Társadalmi programunk lényege, hogy tudatosan felvállaljuk a felelőséget önmagunkért és világunkért, akkor is, ha tudjuk, lehetőségeink és adottságaink olykor korlátozottak.(MÁTYÁSDOMB)
 • Új demokráciát, írásos és íratlan társadalmi szerződést akarunk múltunk és jövőnk, jelenünk és holnapunk, a polgárok és az önkormányzat, a gazdaság és a közösség, a hit és a ráció között.(MEZŐKOMÁROM)
 • A helyi társadalmat önszervezővé, cselekvőképesebbé szeretnénk tenni, a képviseleti demokrácia mellett elkezdjük kiépíteni a részvételi demokráciát.(MEZŐSZENTGYÖRGY)
 • Fontos feladatunk a helyi közösségek szellemi-erkölcsi identitásának megerősítése, a helyi szimbólumok, jelképek, spirituális-szakrális jelek megbecsülése.(NAGYLÓK)
 • Minden településen részletes természet- és környezetvédelmi program születik, amelynek letéteményesei nemcsak az önkormányzatok és intézményeik, hanem minden család és polgár, akik nemcsak a saját kertjükért, földjükért vagy erdőjükért vállalhatnak felelősséget, hanem a település teljes ökológiai környezetéért.(SÁRBOGÁRD)
 • Településenként kistérségenként és térségi szinten is felgyorsítjuk a lokális gazdaság és az önellátó gazdálkodás fejlesztését, ennek számos elemét tartalmazza a program.(SÁREGRES)
 • Támogatjuk és elősegítjük a családi agrárgazdaságok kibővítését, a helyi termékek széles körének kialakítását, az élelmiszer-feldolgozás alapjainak megteremtését, a térségben működő vállalkozások megerősödését, fejlesztését, a helyi közösségi pénz és a közösségi civil kártya bevezetését, kistérségi fejlesztési központok létrehozását, a megújuló energiaforrások térnyerését, a fenntartható vízgazdálkodás elveinek érvényesülését, a külső befektetők beruházásait a térségben.(SÁRKERESZTÚR)
 • A tudástársadalom lehetőségeinek kihasználásával minden településen erősítjük és bővítjük az e-önkormányzást, az e-közigazgatást és az online demokráciát, mérhetővé tesszük a személyes és közösségi jócselekedeteket.(SÁROSD)
 • Kiemelt célunk, hogy a fontos értékeket, az új tudásokat és az életvitel fejlesztéséhez szükséges új impulzusokat minél több polgárhoz eljuttassuk.(SEREGÉLYES)
 • A 28 település képviselő-testületei évenként egyszer térséggyűlést tartanak, amely a Dél-Fejér Összefogás parlamentjeként megtárgyalja a stratégiai feladatokat, fontos és átfogó döntéseket készít elő, egyúttal a kulcskérdésekben rendszeresen egyeztet Fejér Megye Közgyűlésével.(SZABADHIDVÉG)
 •  Készen állunk az új gondolkodásra, az együttműködés új formáinak kialakítására, nem engedjük, hogy hiúság elfogultság, presztízs vagy hatalmi szándék félre vigyen bennünket.(TÁC)
 • Szívünkben a sorsunk, hitünk és akaratunk szerint programunk megvalósítása által Dél-Fejér az Ország Szíve újjászületik és egészségessé válik.(VAJTA)
(SÁRSZENTÁGOTA, KÁLOZ, és SOPONYA nem vett részt az eskün.)
 
 
 
Vargha Tamás a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke utalt arra, hogy míg sokan csak otthon ülnek, s a külső segítségre várnak, addig az itt élők teszik a dolgukat, összefognak, keményen küzdenek céljaikért. Éppen ezért ez az a példamutató kezdeményezés, amelyhez reményei szerint idővel a megye egésze csatlakozik majd.
Záró gondolataiban Varga Gábor pozitív jövőképpel zárta az eskütételt. Az összefogás hosszú távon valósulhat meg. Ennek alapja, hogy a településen élők egészségesek legyenek, mert ez éppúgy része a jobb életminőségnek, mint a háztartások anyagi javai. A közös helyi pénz és közösségi kártya használatával egymást segíthetik, s a helyi gazdaságot lendíthetik fel. A közös pályázatok pedig például jobb utakhoz, egészségcentrumokhoz, fejlődő turizmushoz, vállalkozások megalapításához, kintről érkező befektetőkhöz vezethet. A fiatalok itt maradnak, s az elvándorlás helyett a települések lélekszámának növekedése, fiatalodása megindul.
 
Vajon tényleg csak bábuk a részvevők? -Az egyik település ötletes standja.
 
A rendezvény a hivatalos eskütételen túl remek lehetőséget nyújtott a falvak, civil egyesületek, vállalkozások bemutatkozásának. Pavilonokban sorakoztak Fejér megye déli területeinek ide hozott színe java: kézműves alkotások, vadász trófeák, halételek, bográcsos finomságok, borok, pálinkák melegítették a hideg januárt. Soponyáról persze nem találtunk pavilont Hol voltunk és miért bojkottáltuk ezt a sokakat vonzó fesztivál jellegű ünnepséget?
 
 
Kossa Lajos beszédet mond. – Nekünk tényleg ne beszéljen?
 
 
A Soponya Gportál szerette volna megtudni hivatalosan miért nem képviseltettük magunkat e jeles rendezvényen. Polgármester urat kérdeztük volna, de hivatalos választ nem kaptunk, pedig próbáltunk az interjúra egyeztetni. Azt azonban kiderítettük, a rendezvény napjának reggelén összeült a testület és arra a döntésre jutott, hogy nem csatlakozik a Dél –Fejér Összefogás Programjához. Hivatalos okot nem tudunk, de ha a múlt év utolsó 3 testületi ülések jegyzőkönyvét elolvassuk látható, hogy enyhén szólva is meglazult Abával és Kossa Lajossal a kapcsolatuk. Ennek fő okai: Abának nehéz pénzügyi helyzetével kapcsolatos, felénk lévő tartozása, ami 12 millió forint, illetve a szennyvízberuházás hosszú és bizonytalan befejezéséből adódik. Miközben a térséget újabb összefogással próbálkoznak egybetartani, aközben látszanak a helyi feszültségek,  mint ahogy Béndek József polgármesterünk fogalmazott a 2010. december 15-i ülésen: „ Ez a kistérség recseg- ropog, ezer sebből vérzik, igazából senkit nem érdekel.”
Lehetnek gondjaink és lesznek is, de vajon miképpen értékelik az ide látogató magas rangú tisztségviselők, polgármesterek a soponyai testület és polgármester passzivitását?
Ha Soponya, mint vendéglátó település nem vesz részt egy ilyen rendezvényen, a továbbiakban számítanak e ránk, akár úgy is, mint helyszín? Lesz-e Soponyának így a jövőben ebből bármiféle profitja? Mindezek megválaszolását az olvasóra bízzuk.
 
Természetesen továbbra is nyitottak vagyunk minden szereplő véleményének, álláspontjának helyt adni.   

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!