*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2011.
2011. : Faluriport

Faluriport

Szerző: Miskei Anita   2011.01.17. 18:32

Egész oldalas összefoglaló Soponyáról a Fejér Megyei Hírlapban.


Megteremtenék a Kis-Loire menti turizmust

Soponya - Közösen a jó célért

Soponya - Az alig kétezer lelket számláló községben sok az aktív, önzetlenül tevékenykedő ember. Ez ad reményt céljaik elérésére. Egy jobb minőségű élet megteremtésére.

Soponya már a honfoglalás kora óta magyarlakta vidék. Története egészen 1936-ig szorosan egybefolyt Nagyláng históriájával, azóta a két település egyesült. Egy-két idős ember még ma is emlékszik a két falu határára, melynek mezsgyéjén ma a művelődési ház áll. Az az épület, mely az utóbbi hónapokban mind fontosabb helyet foglal el a helyiek életében. Tulajdonképpen az összefogások jelképes helyszínévé vált. Mert bár  - ahogy a település polgármestere, Béndek József fogalmazott - sok a szegény, nélkülözni kényszerülő ember, még többen vannak azok, akik a nehéz időszakban is képesek adni, másoknak segíteni. Ezt mutatta az utóbbi hónapokban rendezett jótékonysági estek, napok sora.   Egyre többen megmozdultak.

- Ha jó célokat tudunk meghatározni, sokan fognak össze önzetlenül - mondta Béndek József. Szavait igazolta Hollósi Lászlóné, az iskola igazgatója is, aki elmondta, a Vöröskereszt bázisintézményévé váltak, mert Soponyán sok a véradó is. Az iskola azonban nem csak a véradásoknak otthont adva szerzett jó hírnevet, hanem a folyamatos megújulással is. Nem csak külsőségekben, hanem a diákoknak nyújtott programokkal, taneszközökkel is. Hiszen folyik a kompetencia alapú oktatás, a pedagógusok rendszeresen képzik magukat, továbbá informatikai fejlesztések folynak. Ez az oka annak, hogy az iskolában nem csak soponyai, de a környező településekről átjáró tanulók is vannak. Az intézmény vezetőjének célja pedig nem lehet más, mint hogy jó oktatásával erősítse Soponya szellemi értékeit. Hiszen a itt született 1772 novemberében például Pyrker János László egyházfő és költő, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A településhez kötődött a gróf Zichy család, a kastély és az általános iskola nevében ma is a nemesi család emlékét őrzi. Sőt, a település szülötte Kerkovits Gyula, az Európa szerte ismert kardiológus, aki még 2003-ban átvehette a település díszpolgára címet. A példaértékű munkát végző orvost 2006-ban bekövetkezett halálakor kívánsága szerint itt helyeztek örök nyugalomra, 2010-ben pedig emléktáblát avattak tiszteletére az orvosi rendelőnél. Művészeket, kutatókat, mérnököket adott a település az országnak.
Eme szellemi tőke megőrzése, megerősítése teremthet lehetőséget a soponyaiaknak arra, hogy elérjék céljaikat. S bár a településen átvivő  a szennyvízberuházás miatt  rendkívül rossz állapotú út napjainkban megnehezíti életüket, bizakodva tekintenek a jövőbe. A kitartó, küzdeni vágyó Béndek József úgy fogalmazott, minden pályázati forrást meg kell ragadni azért, hogy fejlődjenek és felzárkózzanak a megye többi településéhez. Ebben pedig a soponyaiak partnerek, hiszen - tudtuk meg Varga Zoltán képviselőtől  a helyi értékek, a természeti adottságok, a védett növények sora kimagasló számban található itt meg. Ezen értékek megóvása, bemutatása   pedig kitörési pont lehet a számukra. Út például a turizmus fejlesztése felé. Mindezekben nyújthatnak segítséget még a helyi civil szervezetek, s az általuk kezdeményezett rendezvények, illetve az azokhoz kapcsolódó fejlesztések is. Ulcz Gyula, a település korábbi polgármestere, jelenlegi képviselő elárulta, a soponyai Hegyközségi Egyesület is ezek egyike. Ötvennél is több tagot számlálnak, s  talán a turizmus fejlesztésbe is bekapcsolódnak egy borház megépítésével. A szőlőhegy legmagasabb pontján álló, 270 négyzetméteres épület még az idén elkészül, melyre 27 millió forint támogatást is elnyertek.

Helyi értéktár

- Zichy-kastély a védett parkkal

 - Római katolikus plébánia épülete

 - Díszpolgárok: Pyrker János László (egyházfő és költő), Gróf Zichy János, Horváth László, Kerkovity Gyula (kardiológus)

 - Református templom Szoborkert: 1848-as emlékhely, I. világháborús szobor, 1956-os emlékhely

-Erdészeti-, Vadászati- és Ökoturisztikai Központ

- Beszédes-kő

 -Falumúzeum

 -Védett növények: bagolyfű, téltemető

Leltárban

-Lakosok száma: 1944 fő.

- A képviselő-testület: Béndek József polgármester, Hollósi Lászlóné, Nagy Zsolt, Simon Zoltán, Theisz Imre, Ulcz Gyula, Varga Zoltán. A község jegyzője: Molnárné Tarman Renáta.

- Az óvodások száma: 60 fő, az általános iskolába 147 tanuló jár.

- Civil szervezetek: Őszi Napsugár Nyugdíjasklub, Soponyai Óvodásokért Alapítvány, Soponya és Környéke Horgászegyesület, Soponyai Hegyközségi Egyesület, Soponyai Iskoláért Alapítvány, Soponyai Sportlövő Egyesület, Soponyai Sportegyesület, Soponyáért Alapítvány, Soponya Református Templomáért Alapítvány, Soponyai Faluszépítő és Természetvédő Egyesület, Polgárőr Egyesület, Arany Pávás Fűzfasíp Citeraegyüttes, Hímző, horgoló, csuhé szakkör, Soponyai Civilek Egyesület.

- Testvértelepülések: Kémer (Erdély), Zwyerzinec (Lengyelország).

Befektetőre váró műemlék

Várak, kastélyok, kúriák, amik befeketetőre várnak. A Zichy-kastély ezek egyike, de megmentése nem mondható sikeresnek.

A település szívében álló Zichy-kastély meghatározó szerepet játszhatna a falu életében, például munkahelyet adhatnak a helyieknek,  ott azonban 1999 óta szinte semmi sem történt. Ulcz Gyula, a település korábbi polgármestere, jelenleg képviselő-testületi tag arról mesélt, hogy amióta megszűnt a gyermekotthon, megállt az idő az értékes birtok területén.   Az épület és a hozzá tartozó park jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésébe tartozik, sem a helyiek, sem pedig az ide érkező látogatók nem juthatnak be engedély nélkül az épületbe. Az önkormányzat örömmel fogadná a kastély hasznosításának lehetőségét, egy komoly befektető terveit  támogatnák. Hiszen a gyönyörű épület jelenleg az enyészeté. Pedig a védettség alatt álló műemlék látványos turisztikai eleme lehetne a településnek, angol parkja, a környék természeti adottságai a belföldi és a külföldi túristák számára is jó kikapcsolódási lehetőséget biztosítana. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy korábban  filmet is forgattak az épületben.


Nem maradnak le, felzárkóznak

Béndek József első ciklusát kezdte meg polgármesterként. Úgy véli, tehetséges, tenni akaró helyiek segítik munkáját. Céljuk egy élhető község megteremtése.

- Egy nehéz periódusban, a pénzügyi-gazdasági válság közepén vállalta a polgármesteri tisztséget. Ön szerint melyek a legnagyobb  megoldásra váró  problémák?
 
- Legfőbb célom, hogy Soponya utolérje azokat a környező településeket, melyektől az elmúlt években leszakadt. Enélkül végleg lemaradunk. Itt is sok a szegény, nélkülöző család, még több a jószándékú, kiváló képességű és adakozó kedvű ember. Úgy vélem, ez lehet terveink megvalósításának egyik záloga. Ezen túlmenően az egyik legszembetűnőbb probléma az útjaink állapota. A szennyvízberuházás miatt mind az önkormányzati, mind pedig a közút kezelésében levő utak rettenetesen rossz állapotba kerültek. Öt kilométernyi belterületi út a közút kezelésébe tartozik, 11 kilométernyi saját kezelésű, mely felújításra vár. Ezt a település önerőből nem tudja megvalósítani, pályázati forrást keresünk az útburkolat helyreállításához. Az utak javításával párhuzamosan a belvíz elvezetésére is megoldást találnánk. Szükséges a fejlesztés, a település egy részét veszélyezteti most is a belvíz. Átfogó megoldást keresünk, első lépéseit már az idén szeretnénk megtenni. Ehhez nyújt segítséget számunkra a még 1998-99-ben a csapadékvíz elvezetésére elkészített tervezet. Ezt korszerűsítjük. S bár kevés a pályázati lehetőség, mindent megragadunk. Az önrészt előteremtjük, hiányán nem múlhat egy beruházás, ami javítja az itt élők életminőségét és a faluképet.

- Miként lehetne még szebbé tenni a települést?
 
- Parkok, játszóterek, utcabútorok és felújított épületek tehetnék szebbé a faluképet. Valamikor a község két településből, Soponyából és Nagylángból állt, a két falu határán épült a művelődési ház. S mivel Soponyának nincs igazi központja, ezt szeretnénk megváltoztatni. Pályáztunk a művelődési ház felújítására, amit befogadtak. Megvalósíthatjuk két év alatt az integrált szolgáltató teret, egy komplex szolgáltatásoknak is otthont adó házat. Az épület mögött szabadtéri színpadot alakítanánk ki. A pályázaton 60 millió forintot ítéltek meg, 15 milliós önrészt kellene biztosítanunk. A döntést az első negyedévben hozza meg a testület arról, belevágunk-e a projektbe. Hatalmas lehetőség ez számunkra.


 

A gyűjtő szemével...

Varga Zoltánt mindenki ismeri a településen. A férfi gyűjtőszenvedélyével mindenkit levesz a lábáról. Bedumálja magát pincébe, padlásra... Elárulta, szinte nincs olyan soponyai ház, melyben ne járt volna

Mindenütt talált olyan értékes emlékeket, melyről a háziak nem is tudtak. Egy apró múzeumot is létrehozott, ott őrzi a Soponya múltját idéző tárgyakat. Újságok, edények, kövek... mindent megtalálunk Varga Zoltánnál, aki célul tűzte ki Soponya élhetővé tételét. Nem csak múltját kutatja, hanem a jelen problémáira is figyel. S legfőképpen képviseli a lakosságot az önkormányzati testületben. Mert bár bohókás fiatalember, azért szívvel-lélekkel soponyai. Tudja, mi bántja a helyieket, s azt is, mire volna szükségük. Beszélgetésünk során említi a jobb utakat és persze egy bankautomatát. Majd hozzáteszi, a bajok azért eltörpülnek azon érvek mellett, amiért érdemes itt élni: hisz van a falunak fekete gólya családja, védett bagolyfűje, mályvirágja, sőt, a háborús áldozatok emlékére ültetett gesztenyefái is.

2011. január. 17. hétfő

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!