*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
Képek, dokumentumok
Képek, dokumentumok : Békeidők

Békeidők

Nosztalgikus képek vegyesen a század közepe tájáról.


 

Igen, jön a hideg, jönnek az ünnepek, s a szívet melengető gyerekkori emlékek, persze Soponyáról.
Ahogy már korábban is írtam, továbbra is rendezgetem a dolgaimat. Ismét előkerült egy fénykép (talán 1960-61-ből), s ismét a Karácsonyhoz kötődik. De nem csak a fotó, hanem egy sokkal későbbi írás is (mint botcsinálta versfaragó ilyesfélékbe is bele-belevágok), amelynek a hangulata idevág.
Akkoriban jó néhányan igen lelkesen jártunk ministrálni a kastélytemplomba, a szokásos adventi rorátékra. Nem kis szerepe volt ebben a lelkesedésben az akkori káplánnak -, s nem utolsó sorban annak, hogy mise után - órakezdés előtt - néha még egy kiadós korcsolyázásra is jutott idő.
(Roráté: hajnali mise vagy angyalmise, advent első vasárnaptól karácsony első napjáig minden nap, hajnalban tartott szentmise Mária tiszteletére és Jézus eljöveteléért.)
A fotón mise után vagyunk láthatóak a kastély bejárata előtt (a képpel szemben balról Boka Laci, Kókány Imi, Szűcs Pali, én és Bozsoki Csaba), mögöttünk a befagyott Kerti-tóval, s az országút menti házakkal.

Lélekőrző

Adventkor..., régen,
Minden fagyos reggelen
Templomba tolt
Lelkes szigor,
A fegyelem.

Adventkor...,
Elmondani se merem:
Hidegben öltöztem
Nem is mosakodtam,
Fázott a kezem.

Adventkor,
Viharlámpa lángja remegett,
Utat mutatott,
Adott is talán
Parányi meleget.

Adventkor,
Dér is ült a szívemen,
Olvadozott lassan,
Lettem volna
Saját gyermekem.

Adventkor
A ropogó kis hidegek
Igazak voltak,
Mint szívbéli,
Valódi szeretet.

Adventkor..., most
Senki sem fogja a kezem.
Várom a régvolt hideget,
Szikrázna- szikrázna
Tűzrakós meleget.

(Zágráb - 2005.)

Ezzel kívánok Mindenkinek békés, csöndes Karácsonyt!

Hatvani Károly

Elsőáldozók 1957. (Nagyláng-Soponya)

Hatvani Károly írja elektronikus levelében: Napsütéses májusi vasárnap kora délelőtt volt, túl a szertartáson. A fényképezés után következett a szülők szervezte bőséges reggeli, mindenki nagy megelégedésére. A képen középen Kiss István plébános és szemüvegben Lengyel Sándor káplán (az egyik legkedvesebb egyházi személy, akivel valaha is találkoztam, mára már nyugállományban, meglehetősen legyengülten a székesfehérvári katolikus gondozóban ápolják) látható. Még így ötvenhét év távlatából is szinte valamennyi névre emlékezem. Döntően elsősök voltunk, de többen másodikosok is áldoztak azon a tavaszon (pl. Holl Jutka).
Csak úgy szőrmentén jegyzem meg, hogy ez a kedves vallási momentum az 1956-os események után, alig hét rövid hónap elteltével történt.

 

Karácsony az 50-es évek végén.

Hatvani Károly elektronikus levelében írja, a felvételen öt ministráns látható a régi nagylángi katolikus kastélytemplom karácsony első napi nagymiséje után, talán 1958 vagy 59 –ben. A kép jobboldaláról nézve a hátsó sorban az első fiú nevére nem emlékszik a második Pozsgai László, a harmadik Lendvai Gyula, a negyedik a kép küldője. Az első sorban áll Kokány Imre és Ortner Lajos. Az akkori plébános Kiss István volt, a káplánt Legyel Sándornak hívták.

 

 TSz. nyugdíjasok a Fehérakác Kisvendéglő elött 1970. körül.
 

Háziasszony képző zárónapján készült a 40-es évek elején.
 

Csülkös (esetleg Csürkös) József prímás és zenekara, szüleim lakodalmában
muzsikál.
Megjegyzem, tudomásom szerint Svédországba ment és ott elismert híres ember
lett.
 

Egy soponyai fiatal lány a 40-es évek közepén.
 

A híd, a Kerti-tó hídja a 60-as években.
 

 

A Soponyai Református templom gyülekezete, Isten-tisztelet után a templom
elött, középen Gáspár tiszteletes, az Ő lánya volt a Magdi néni, aki sok
soponyai gyermeket tanított.

Még nincs hozzászólás.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak hozzászólást.
 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!