*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2012.
2012. : Nóta estre hívtak kémeri barátaink

Nóta estre hívtak kémeri barátaink

Szerk.  2012.10.16. 18:00

Úti beszámoló képekkel.


 

Testvér településünk Kémer rendszerint megtartott Nóta estéjére hívtak meg bennünket. Kis buszunk déltájban kellemes októberi napsütésbe kanyarodott be a kémeri dombok közé. A völgyet pedig sejtelmesen lengte be a pálinkafőzők füstje. A híres kémeri pálinka cefre alapanyag a szilva, melybe az egész nyár beleérlelte az összes melegét és vidámságát. Egy- egy ilyen találkozón pedig ki is adja magából. A busz Művelődési Házhoz érkezése után nem kíméltek bennünket vendéglátóink üdvözlés után rögtön az ügyes kezű asszonyok fáradhatatlan munkájának köszönhetően kulinális élvezetek garmada következet töltött káposzta, húsos tál, omlós kenyér és foszlós kalács, gyümölcs és pálinka, bor –és még több pálinka. Felköszöntöttük a falu első emberét Leventét születésnapja alkalmából és próbáltunk mindenkivel egy kicsit beszélgetni, mert ha együtt vagyunk tudjuk, hogy háromszor olyan gyorsan megy az idő.

Természetesen ha már pálinka főzés időszakában vagyunk megnéztünk néhány pálinka főző műhelyt, az egyiknél már isteni bográcsos birkagulyás rotyogott –ezt sem lehetett kihagyni.

Autókba szálltunk, hogy körbe járjuk a környéket.  A magaslatokról megnéztük a végtelennek tűnő őszi arany barna színekkel festet dombokat, a kilátást a békésen megbújó falura, a gyönyörű román fatemplomot a múlt emlékeit és a jelen fejlesztéseit egy szép kis közparkot, új utakat, csatornázást.

Az esti Nóta Gálán újabb tradicionális ételek kerülnek elő csorba leves, vegyes húsos tál, túros batyu. Kémeren nem csak a beszéd ízesebb, de az ételek is. A hagyományos konyhát jobban őrzik, ahogy kultúrájukat, dalaikat is. Tapinthatóan kapaszkodnak bele, mint fák a gyökereikbe. Mindenféle sokat ártó politikai lózung nélkül, belénk ivódik mit jelent magyarnak lenni, mert itthon mi természetesnek vesszük mindazt, ami kint eggyé kovácsolja őket. Ilyen erős gyökerekkel nem csoda hogy e kis falu számos ott élő vagy vissza-vissza járó művészt adott Romániának és a magyar közösségnek. Az est során őket is megismerhettük, illetve kiosztották a Kémerért legtöbbet tett embereknek járó „ÉLETMŰ” díjat. A vacsora után pedig hajnalig húzta a banda, szólt a magyar, cigány, és román nóta. Aztán reggelig egy rövid alvás, mert nincs idő indulás előtt még sokat szeretnénk beszélgetni -ebéd- finom gyomrot nyugtató húsleves természetesen házi csigatésztával (melyet a faluban élő asszonyok készítenek) - majd indulás az Önkormányzat előtt várakozó buszhoz. Még egy rövid búcsúzkodás az opálos, felhősödő időben. A szomorúságot humorral ütjük el, mert mind tudjuk nehéz, dolgos hónapok telnek el, mire újra találkozhatunk. Felszállunk a buszra, élményekben gazdagon indulunk haza, és mire a falut elhagyva csendesen kaptatunk fel a dombra, az ég néhány csendes könnycseppet morzsolt a buszablakára.

      

Köszönjük Kémer!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyobb képekért katt a fotókra!

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!