*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2011.
2011. : Nyilatkozat háború 2.

Nyilatkozat háború 2.

FMH. Miskei Anita  2011.09.14. 18:48

Ismét a Fejér Megyei Hírlap hasábjain vitatkozik Soponya és Aba polgármestere. Először Béndek József Soponya polgármester nyílatkozott, majd ezt másnap Kossa Lajos Aba polgármesere cáfolta.


Több terhet ró az önkormányzatra az intézmények fenntartása

Önállóan kezdik a tanévet Soponyán

Soponya - Augusztus 31-én a település önkormányzata felbontja Aba intézményeivel kötött társulási megállapodását. Aba pénzügyi zavara nehéz helyzetbe hozta Soponyát, így szeptembertől önállóan kezdik meg a munkát.

2011. augusztus. 23. kedd | Szerző: Miskei Anita

Augusztus 31-én megszűnik az abai és a soponyai önkormányzat intézményeinek társulása. A korábban megkötött megállapodás felbontását Soponya önkormányzata kezdeményezte, miután a súlyos pénzügyi nehézségbe kerülő  abai önkormányzat nem tudta ellátni feadatát. Béndek József, Soponya polgármestere elmondta,  a két önkormányzat által kötött társulási szerződésben abban állapodtak meg, hogy Aba az iskolák, Soponya önkormányzata pedig az óvodák gesztoraként vállal szerepet. Utóbbi maradéktalanul kifizette a béreket, s az ovik közüzemi számláit is. Végül mégis a soponyai iskolát fenyegeti a szolgáltató a kikapcsolás lehetőségével a tartozás fejében.

- Az elmúlt időszakban Aba önkormányzata anyagi nehézségei miatt tulajdonképpen nem tudta működtetni a soponyai tagiskolát, hiszen szinte minden szolgáltató felé elmaradt a számlák kiegyenlítésével, sőt, az iskolában dolgozók bérét sem tudta rendezni május óta. Ahogyan tavaly szeptember óta az óraadó, művészetet oktató külsős pedagógusok bérével is tartozik. Ez késztette önkormányzatunkat arra, hogy lépéseket tegyünk. Tartottunk attól, hogy kikapcsolják a villany- és a gázszolgáltatást, esetleg dolgozóinkat, diákjainkat  veszítjük el.  Kerestük más intézményekkel a társulás lehetőségét, ehhez azonban vagy a soponyai, vagy pedig a társtelepülés iskolájában meg kellett volna szüntetni a 7. és a 8. évfolyamot, s a gyerekeket utaztatni kellett volna. Ezt sem mi, sem pedig a megkeresett települések intézményei nem vállalták. Így a képviselő-testületünk elkészítette az új alapító okiratot, s szeptembertől inkább önálló intézményként kezdjük meg a tanévet - mondta Béndek József. Megjegyezte, így mind az iskola, mind pedig az óvoda vezető pozíciójára pályázatot írnak ki. Céljuk, hogy a legmegfelelőbb személy lássa el a jövőben is az intézményvezetői feladatokat.
A polgármester hozzátette, az önállóvá válás  több  terhet ró majd az önkormányzatra, nehezebb lesz kigazdálkodni a fenntartással járó kiadásokat, ráadásul ezt nem tervezték be az idei költségvetésbe sem. Ugyanakkor - hangsúlyozta ki - eddig sem hagyták, hogy az iskolai dolgozók fizetés nélkül maradjanak. Az önkormányzat hitelből, de kifizette az intézményben dolgozók bérét május, június és július hónapban is. Az augusztus hónapra járó béreket még nem rendezték, hiszen az abai önkormányzat adósságrendezése megkezdődött. Bíznak abban, talán így a pedagógusok hozzájuthatnak fizetésükhöz. Megjegyezte, azonban az étkezési hozzájárulást és a külsős tanárok, óraadók bérét nem tudták vállalni. Összességében Aba önkormányzata így is tartozik 25 millió forinttal a település önkormányzatának, amelyet a társulás fenntartójaként nem fizetett ki.
 Béndek József elmondta, a Fejér Megyei Bíróság értesítette önkormányzatukat az abai önkormányzat adósságrendezési folyamatának kezdetéről, így a bíróság felé maguk is megküldték követelésüket. Hiszen Aba tartozása továbbra is fennáll.
A polgármester hangsúlyozta, önállóan épp úgy szorgalmazzák a fejlesztéseket, mint társult intézményként: már pályázatot is nyújtottak be a tornaterem bővítésére, s az iskola épületének további korszerűsítésére. A pályamunkát pozitívan bírálták el, közel 14 millió forintot nyertek a megvalósításra.  

 

Eltérő állásponton vannak

Aba, Soponya - Tegnap megírtuk, felbontják az Aba és Soponya által kötött társulási megállapodást. Béndek József úgy fogalmazott, önállóan dolgoznak tovább.

2011. augusztus. 24. szerda | Szerző: Miskei Anita

Béndek József, Soponya polgármestere azt állítja, hogy Aba önkormányzata anyagi nehézségei miatt nem tudta működtetni a soponyai tagiskolát, míg Soponya önkormányzata maradéktalanul eleget tett kötelezettségeinek az abai óvodával kapcsolatban.  "Ezek az állítások nem felelnek meg a valóságnak. Soponya nagyközség képviselő-testülete 2011. május 17-i határozatával  -   álláspontjuk szerint is jogszabálysértően   -   egyoldalúan felfüggesztette és megtagadta az abai óvoda finanszírozását.    A soponyai önkormányzat tartozik a dolgozók két havi bérével, a gyermek étkeztetés költségeivel, közüzemi számlákat nem fizetett ki, amelynek köszönhetően az abai óvodában a szolgáltató kikapcsolta a gázt. A tartozás meghaladja a 10 millió forintot. Ezen felül egyoldalúan mondta fel a soponyai képviselő-testület a társulási megállapodást, ezzel 10 millió forintos nagyságrendű pluszforrástól fosztva meg az intézményeit, továbbá elesett az iskolafelújításra elnyert 10 millió forinttól is.   A polgármester által közölt 25 milliós tartozásból 10 millió forint alaptalan követelés, amely az adósságrendezés során a soponyaiak számára is egyértelművé fog válni.  Aba részéről mindent megtettünk annak érdekében, hogy a sok szakmai eredményt hozó társulás fennmaradjon, sajnáljuk, hogy a soponyai vezetők és a képviselő-testület nem volt hajlandó érveinket meghallgatni. Azt  le kell szögezni,  a soponyai önkormányzat működési nehézségei nem az abai önkormányzat nehéz helyzetével vannak összefüggésben" - közölte a lappal   Kossa Lajos.
Az abai polgármester szavaira reagálva Béndek József polgármester úgy tájékoztatott: Soponya Nagyközség Önkormányzata ilyen formában nem kíván a továbbiakban a témában megnyilatkozni,  illetve állást foglalni.

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!