*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2011.
2011. : Válótársak- Felbontják az iskolák társulását.

Válótársak- Felbontják az iskolák társulását.

Szerk.  2011.03.19. 20:20

Mintegy öt év után válni készül az Aba és Soponya Közoktatási Társulás. A testületi ülésekből pedig az derül ki, hogy egyre több a feszültség a két település között.


 

Válótársak- Felbontják az iskolák társulását.

 2006. szeptemberétől működött a két falu közötti közoktatási társulás, melyben Soponya lett Aba tagiskolája, így a nevünk -röviden csak- Aba Sámuel Általános Iskola Gróf Zichy János Általános és Művészeti Tagiskola lett. Ugyanakkor fordított megoldást választottak az óvodáknál, itt az abai Hétszínvirág Óvoda lett tagja a soponyai Mesevár Óvodának. 

 
Testületünk legfrissebb, márciusi döntése ugyan meglepő, de nem teljesen előzménytelen, hogy felmondja Aba és Soponya közötti intézményi társulást. A legfőbb indok: Aba nem fizette a soponyai iskola számláit, körülbelül 7-8milliós tartozást felhalmozva. Folyamatosan jöttek a kikapcsolásról a felszólítások a szolgáltatók részéről. A testületi ülésen Béndek József Polgármester úr így beszélt:
 
„Tavaly decemberben a képviselő-testület rendkívüli ülést tartott az intézményi társulási szerződéssel kapcsolatban, ami 2006-ban jött létre és módosítva lett 2009-ben. A soponyai önkormányzat működteti az abai óvodát, az abai önkormányzat működteti a soponyai iskolát. 2008-tól indult, hogy az abai önkormányzat nem fizetett ki szolgáltatói számlákat, ez a helyzet 2009-ben felgyorsult, majd 2010. augusztusától rohamosan el kezdett növekedni. Az iskola fenyegetve van, mert a szolgáltató rendszeresen felszólítja, hogy megszűntetni a szerződést és kikapcsolja a szolgáltatást. Aba azért kifizette ezeket a számlákat, de midig megvárja a fenyegető levelet és ettől kezdve ott van a félelem, hogy ki fogják kapcsolni a gázt vagy a villanyt. Akkor úgy döntöttünk, ha ez a helyzet nem változik, akkor térjünk vissza és esetleg foglalkozzunk a társulási szerződés felbontásával. A társulási szerződés felmondása nem egyszerű döntés, mert következményei vannak. Elesünk olyan normatívától, ami súlyosbítja a gazdálkodást. Ez hozzávetőlegesen 10 millió Ft kiesést jelentene. Nyilván ezt nem vállalhatjuk fel. Ha felbontjuk a szerződést, új települést kell találni, akivel új társulást hozunk létre. Jelenleg folynak erről tárgyalások. A mostani szerződés felbontásáról a döntést március 31-ig kell meghozni. Ez azt jelentené, hogy a következő tanévtől, azaz 2011. szeptember 1-től jönne létre az új társulás. Most el kellene döntenünk, hogy felbontjuk-e az intézményi társulási szerződést és ez olyan kényszerpálya lesz, amin végé kell mennünk.”
(Fenti idézet teljes szöveg környezetben a  Jegyzőkönyvek 2011. március 10. menüpontban olvasható –Szerk.)
 
Feszültség a nem fizetés miatt már korábban is volt, még az előző ciklusban, akkor egy testületi ülésre meghívták Aba polgármesterét, az intézményi vezetőket és a gazdasági vezetőket, melynek vége megegyezés lett, ami eddig tartott. Most valamilyen okból látszólag nem történt a békés megoldás keresése a két fél részéről, így a felbontást tartották a leghelyesebbnek.
 
Azonban nemcsak a 10 milliós többlet normatívától esünk el, ha nem találunk magunknak más társintézményt, de voltak nagy sikerű pályázatok is, amelyből mi is részesültünk Abán keresztül. Ilyenek voltak például a Kompetencia alapú oktatás bevezetése, melynek során az anyagi előnyök mellett a nevelés több területén is együtt dolgoztak az intézmények. Ezt a 2009/2010-es tanévtől több, mint 13 millió forint nyerteseként indították be Soponyán. Ugyancsak Aba nyert 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást több, mint 200 laptopra melyből Soponyára átkerült 46 db tanulói, illetve 2 tanári laptop. Ennek célja, hogy a már bevezetett kompetencia alapú oktatást a számítástechnikai eszközökkel magasabb szinten alkalmazzák. Továbbá cél, hogy a diákok jobb tanulmányi eredményeket érjenek el, s jobb esélyekkel induljanak a munkaerő piacon.
Az iskolaszigetelésre és vizesblokk felújításra tavaly 12,5 millió forintot nyertek. Az előző testület is csak másodjára hirdetett nyertes kivitelezőt ennek megvalósítására, de az új testület érdekes módon ezt a másodikat is törölte a választás után. Ők írtak ki egy újabbat és kötöttek szerződést egy újabb kivitelezővel, így a munkák még mindig nem készültek el.  És a legújabb, amit Aba nyert a magyar népművészet, néphagyomány tanításra és a falusi kultúra élővé tételére fordítandó 43 millió forintból már kérdés mennyire részesülünk.
 
Természetesen a mi iskolánk is írt külön nyertes pályázatokat, de az szerintem látható, hogy tetemes plusz anyagi forrást is jelentett e társulás. Most új házasság reményében Kisláng felé udvarolunk. Annyi bizonyos lesz mit bepótolni pályázatokban, ha szeretnénk tartani ezt a folyamatos fejlődést egyedül. Ehhez sok sikert kívánunk minden intézménynek!
 
(A cikk próbál tárgyilagos maradni, a szerkesztő továbbra is nyitott minden résztvevő fél véleményének közzétételéhez.- Szerk.)

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!