*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2010.
2010. : A soponyai bagolyfüves rét már megyei Hungarikum.

A soponyai bagolyfüves rét már megyei Hungarikum.

Szerk.  2010.09.26. 12:51

2010. szeptember 17-én a székesfehérvári Megyeházán rendezték a Hungarikum fesztivált, melyen a terület megkapta e kitüntetett címet.


 

Az eseményen zsűriként részt vett Nagy Sándor mellett Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, Bájer Éva (elnök) és Varga Tamás országgyűlési képviselők, valamint Birinyi József munkacsoport vezetője,  Soponyát pedig Papné Muzs Csilla képviselte.
 
A Magyar Országgyülés – Lézsák Sándor alelnök kezdeményezésére – megkezdte a Hungarikum-törvény megalkotását, melyet valószínűleg ősszel el is fogadnak. A törvényt előkészítő munkacsoport tagja például Nagy Sándor megyei képviselő is. Nem kis mértékben az ő szervezésének, ösztönzésének is köszönhetően Fejér megyében is megkezdődött a helyi és megyei értékek összegyűjtése, ezzel a reménybeli „Hungarikumok” fellelése.
- Bár a hungarikum szóhoz azt társítottuk, olyasvalami, ami jellegzetesen, egyedi, magyar, és csak a miénk, ám e hangzatos cím pontosan meghatározása nem létezett, s vele bárki bármit illethetett eddig. Igaz vannak eredetvédett termékeink, mint a makói hagyma vagy a tokaji aszú, nyilvánvaló, hogy Magyarországon jóval több olyan érték van, ami megérdemli, hogy kiemelten kezeljék, ugyanakkor akadnak olyanok is amik e minőségi rostán bizony, kiesnének.- mondta Brájer Éva a megyei konferencián utalva arra, hogy noha több száz értékes pályázat érkezett nem minden válhat valóban hungarikummá.
 
Az Unióban körülbelül ötezer sajátos, nemzeti terméket, valamilyen „-kumot” tartanak ma nyílván – kezdte Birinyi József, a törvény előkészítő csoport vezetője. Ebből körülbelül 2500 a franciáké, ne gondolja hát senki, hogy a hungarikumok születésének támogatása amolyan magyar, nemzetieskedő virtus lenne. Az ilyesfajta elismerésnek a kulturális mellett egészen konkrét, nemzetgazdasági haszna is van, úgy a turizmusban, mint a kereskedelemben. Vigyázni kell azonban – folytatta - , hogy a kiválasztás kritériumrendszere egyértelmű legyen, világosan megfogalmazza az elvárásokat, és ne támogasson egyebet, csak a vitathatatlanul hazait és értékeset!
 
Mindenesetre a fesztiválon megjelenő sajátos termékek, értékek közül a soponyai Bagolyfüves rét már ott lesz a közeljövőre tervezett országos válogatáson a természeti környezet kategóriában.
 
A Bagolyfüves rét történetét itt az oldalon kezdetektől nyomon követtük korábbi cikkeket írásokat alább találtja.
 
Természeti értékeink- Növényvilág – Sziki bagolyfű KATT IDE!
Soponyai bagolyfüves helyi jelentőségű természetvédelmi terület kezelési terve KATT IDE!
2009 Bagolyfüves természetvédelmi terület a falu határában. KATT IDE!
 
 
 
A megyéből még a további hungarikumok kerültek ki:
  • Épített környezeti elem kategóriában Szent István király sírja és szarkofágja, Székesfehérvár településszerkezete, a XVIII: századi, verebi színházterem, a lajoskomáromi Fülöphegyi pincesor.
  • A természeti környezet kategóriában a Bagolyfüves rétünkön kívül, a Fáni völgy Száron.
  • Az őshonos állat kategóriában a pusztaszabolcsi magyar óriásgalamb és a csákvári Gidrai ménes.
  • Hagyományos élelmiszer kategóriában a székesfehérvári libafertály, a cecei paprika és a pákozdi rigójancsi.
  • A kézműves termék kategóriában a székesfehérvári bicska, a csákvári tűzálló fazekas termékek és a csákvári kolomp, de az Etyek környéki budai juhfark, a mori ezerjó, az agárdi pálinka is ott lesz ahogy a mohai tikverőzés, a fehérvári bölcsőcskezés is pályázhat a Hungaricum címre

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!