*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2010.
2010. : (Il)legális törmelék lerakatok.

(Il)legális törmelék lerakatok.

Szerk.  2010.02.28. 23:13

Veszélyben van-e ivóvízünk?


 

 

 
A Fejér Megyei Hírlap fotóriporterével jártuk végig Soponya ivóvíz bázisa melletti, valamikor libalegelőként számon tartott területét. Elképesztő mennyiségű útfelbontásból származó földet és törmeléket halmoztak fel már négy éve. Az ok, amiért összegyűjtötték, a  szennyvízcsatorna építési munkálatai voltak. Több száz köbméter idehordott, elegyengetetlen törmelék valódi holdbéli tájat varázsolt a falu szívében. A Polgármester urat szerettük volna a helyszínen kérdezni a terület sorsát illetőleg, de nem kívánt az újságíróval találkozni, így csak később telefonon kérdeztem, mit lehet tudni, mi lesz azzal a rengeteg aszfalthulladékkal, mely esetleg ivóvízkészletünket fenyegeti.
 
 
- A terület önkormányzati tulajdonban áll, és egyetlen helynek bizonyult ahova a csatornázás során kitermelt úttörmeléket  deponálni tudták – kaptam a tájékoztatást Hollósi Lászlótól- majd közölte a cég aki e munkát végezte már felszámolás alatt áll. Kérdésemre ki fogja ezt helyreállítani azt a választ kaptam, hogy a csatorna beruházás munkáit folytató Swietelsky
cégnek kötelező elszállítani a megmaradt törmeléket. Ennek határideje a beruházás befejezése,  pontosabban a nyár eleje. A költsége pedig benne van a csatornázás kivitelezésében, tehát nem jelentene többletköltséget a falu kasszájának.  
 A jegyzőasszony közben a képviselőket tájékoztatta, miszerint az aszfalt nem veszélyes hulladéknak számít és nem okozhat maradandó kárt kútjainkban.
Természetesen a soponya gportál utána nézett, és szeretett volna megnyugtató információkat szerezni ezzel kapcsolatban, de a kép azért kicsit árnyaltabb, nem ennyire egyszerű.
-A bontott aszfalt, bár korábban veszélyes hulladéknak számított, ma már a 2000-ben hozott hulladékgazdálkodási törvény értelmében nem az. Különböző technológiák léteznek az újrafeldolgozásra és újrafelhasználásra. A törvény – alkalmazkodva egyébként az uniós jogszabályokhoz – nem tartja veszélyes anyagnak a bontott aszfaltot. Ennek magyarázata az lehet, hogy talán még mindig kevésbé ártalmas a környezetre, ha megfelelő technológiával újból felhasználásra kerül, mintha hulladéklerakókban halmozódik fel örök időkig. Bár a törvény szerint a bontott aszfalt nem veszélyes hulladék, a tárolására nem véletlenül vonatkoznak szigorú szabályok: nem szerencsés, ha a benne felhalmozódott káros anyagok a talajba szivárognak.-
Ezek alapján tehát kimondhatjuk minél előbb ildomos lenne bontott aszfalt mentesíteni a kútjaink melletti területet.
 
 
 
Önkormányzatunk persze hulladéktelepek felszámolásában nagy eredményeket is tudhat magáénak, mikor például előbb szemet hunyva, majd a helyi zöldek nyomására megszüntette a lakossági építési törmelék elhelyezését a Búzs gödörben. A területet később szintén a helyiek beparkosították és szabadidő eltöltésére alkalmassá varázsolták. Ma már nyoma sincsen a korábbi szeméttelepnek.
 
 
A régi labdarugó pályára még szintén a hivatal engedélyével szállították a belvíz elvezetésből származó földet és minden más kitermelt anyagot. Akkor még Ulcz Gyula volt a polgármester, a terület aztán az elhanyagoltság és gaz martaléka lett több mint tíz éven keresztül. Most egyik párt (Jobbik) aktivistái kezdték el megtisztítani, de a helyreállításig még nagyon sok munka van.

Mindenesetre az látszik, hogy -a jó szándék mellett-  időnként sajnos önkormányzatunk és döntéshozóink a legnagyobb (IL)LEGÁLIS törmeléklerakó szervezői. 

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!