*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2009.
2009. : Bagolyfüves természetvédelmi terület a falu határában.

Bagolyfüves természetvédelmi terület a falu határában.

FMH., Szerk.  2009.11.10. 22:06

Minden, amit e kisnövényről és visszhangjáról tudni lehet.


 
 
Anno mikor kijelölték a Sárvíz-völgye tájvédelmi körzetet nem is sejtették a természet őrök, hogy a falu közvetlen közelében milyen értékes apró növény él. Most pótolták, és védetté nyilvánították a település szélén lévő területet. 
 
 
A különlegessége e helynek a bagolyfű mely a szikes talajok sótűrő növénye és leginkább a mediterrán tengerpartokon fordul elő. További részletek a növényről a Természeti értékeink – Növényvilág címszó alatt a soponya gpotálon. Katt ide!!!
 
 
A védetté nyilvánítást a Polgármesteri Hivatalba megrendezett sajtótájékoztatón jelentették be melyen részvett a Fejér Megyei Hírlap munkatársa Miskei Anita (képen lent) cikke november 5.-én jelent meg az újságban, most ezt a cikket idézzük az eseményről.    
 
"Hazánkban igen ritka természeti kincsre bukkantunk Soponyán - mesélte lelkesen Muzs Csilla, a faluszépítő egyesület és a polgárőr egyesület tagja. Mint kiderült, természetvédőként, kedvelőként szinte anyjaként ápolta, őrizgette többedmagával a bagolyfű névre hallgató védett növényt, mely hazánkban csupán Soponyán van.

A természetet kedvelő helyiek pedig támogatást és megerősítést is kaptak a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselőjétől, Standinger Istvántól, aki jól ismeri már a környéket, s az itt élőkhöz is jó barátság köti. A szakember elárulta, valóban ritkaság a bagolyfű, hisz ez egy tengeri növény, itt mégis egy több mint két hektáros területen terül el. Elszaporodott, s az itt élők gondosan őrzik, hogy tovább szaporodjon. A növényért sokan sokat tettek. Hisz a terület, ahol otthonra talált, amolyan illegális szemétlerakó volt, az önkormányzat és a faluszépítők felszámolták a szemetet, másnapra újra ott volt a sitt. A területet mégis megtisztították, s terveznek egy tanösvényt is, mely idáig vezet. Az önkormányzat pedig még egy tábla beszerzésében is segít majd, melyen a bagolyfűről olvashatnak az arra sétálók.
A faluszépítő egysület kezdeményezte a növény védetté nyilvánítását, amit a soponyai képviselő-testület meg is tett."
 
 
További információt a soponyai bagolyfüves helyi jelentőségű természetvédelmi terület kezelési tervéről megtudhat az alábbi soponyag portálos linkre kattintva.
 

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!