*** Keresse a Soponya Gportalt a facebook-on is! *** 2018-ban is válassza a soponya gportált*** Közélet*** Kultúra****Helyi események*** Hírek*** Vélemények*** Mellébeszélés nélkül***Önnek is van véleménye, regisztráljon és írja meg itt az oldalon.***

 
 
Településről
 
Civil szervezetek, Szakkörök, Clubok.
 
WWW.SOPONYA.GPORTAL.HU
 
Helyi hírek, események
 
Élhetőbb környezetért
 
Múlt Századunk
 
Társalgó
 
Menü
 
Online szavazás
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Postafiók
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Szomszéd települések honlapjai
 
Partner oldalak
 
2008.
2008. : Szennyvízberuházás.

Szennyvízberuházás.

Szerk.  2008.12.30. 21:20

Ki TESZI hozzá a pénzt?


Szennyvízberuházás – de ki TESZI hozzá a pénzt?
 
Szinte lehetetlen nyomon követni már a szennyvízcsatornázásunk alakulását, leginkább a nehézkes közlekedés, autónkért való aggódás van jelen a mindennapjainkban. A portál megpróbálja röviden összegezni az elmúlt évek alakulását miképp húzódik így évek hosszú során a kivitelezés. Persze csak annyira, amennyire rálátásunk van, mert a teljességét még képviselőink sem látják át egészen.     
2004 –ben indult négy település Aba Káloz, Sárkeresztúr, és Soponya összefogásával a szennyvízberuházás. A csatornaépítés sikertörténetnek indult, mára azonban rémálommá vált minden egyes önkormányzatnak és lakosnak. A kezdeti elgondolás az volt, hogy az alacsony állami támogatás feletti önrészt az ÖKOTÁM Alapítvány pénzügyi konstrukciójával fogják megoldani. Bár már akkor is volt parlamenti figyelmeztetés az ÖKOTÁM rendszer visszáságairól, az alacsony lakossági befizetésekben bízva mégis beleugrottak önkormányzatok. Aztán később az Állami Számvevőszék -röviden ÁSZ- vizsgálatot indított néhány addig példa értékűként felhozott település ellen, akik már akkor előrehaladott ÖKOTÁM rendszerrel építették csatornájukat. Ennek eredményeként a helyszíni vizsgálatok alapján a halmozottan elkövetett jogsértések és szabálytalanságok miatt a helyi önkormányzatoknál 9 polgármester és 8 jegyző felelősségét állapították meg. Továbbá az ÁSZ jelentés a jogtalanul igénybevett támogatások elvonását és a folyamatban lévő beruházások leállítását, a hitelszerződések felmondását is maga után vonhatja, ezzel csődhelyzet alakulhat ki az érintett önkormányzatoknál.
Ezt már a négy település vezetői nem merték felvállalni, így kénytelen kelletlen kihátráltak az önrészt biztosító Váci Gyula és alapítványa alól, viszont az állami támogatás már megvolt és a kivitelezés elkészültének határideje is, amely 2008. december 31. A jelentős pénzhiány miatt megszakadtak a munkálatok, néhány utcát félbehagyottan levonultak a kivitelezők a visszatartott kifizetések miatt.
  

Csatornázás buktatókkal. 

Időközben Abán a gesztor önkormányzatnál a csatornaépítés és még néhány túlköltekezett beruházásuk miatt csődközeli helyzet alakult ki. Aba a gesztorságát megtartotta, de a feladatok jelentős részét átadta Káloz polgármesterének Weizengruber Imrének. Szinte a 24. órában sikerült talán véglegesen megoldani a pénzügyi helyzetet azzal, hogy egy újabb alapítványt találtak a  „Települések Európai Színvonalú Infrastruktúrájáért” (TESZI)kiemelten közhasznú alapítvány személyében. A TESZI a támogatásokon keresztül a lakossági befizetéseken túl további összeget helyez a lakástakarék pénztári befizetések mellé  (lakossági 2000/hó + alapítványi 18000/hó) így visszaállna az ÖKTÁM-hoz hasonló finanszírozás. Közmeghallgatáson Hollósi László polgármesterünk és Kossa Lajos a gesztor önkormányzat Aba polgármestere hangsúlyozta, hogy a lakosságot nem terheli további költség mint az eddig is kirótt egységenkénti 2000 forint., de új lakáskassza szerződéseket kell kötni, amit december második hetében meg is lehetett, kellett tenni. 

Újra töltve!
–Lakástakarék pénztárszerződés kötés a Műv. Házban.
 
 A képviselő testület pedig egyre megosztottabbnak látszik a befejezést illetőleg. Többen úgy gondolják, hogy magasabb köbméter díjakkal majd később a lakosság fizeti meg a jelenlegi konstrukciót. Vitára azonban nem nagyon marad idő, mert ha az év végéig nem kerül átadásra a beruházás vissza kell fizetnünk az állami támogatást, ami egyúttal a csődöt is jelentené mind a négy település számára. A vitát mint egy lakos képletesen jellemezte – „Nyakig ülünk a szennyvízben és már a szánkig ér, de legalább ne lötyögtessük.”
A hosszú leállás után újra megindultak a munkálatok, épül a szennyvíztisztító telep, folyamatosan ellenőrzik, kamerázzák a kész vezetékrendszert és az elmaradt részeken is folytatják a gerinc lefektetését. Ennek talán a legnagyobb vesztese a Bem köz, melyben eddig sem nagyon lehetett közlekedni, de munkálatok decemberi folytatása végleg felőrölte az ott lakók idegrendszerét. Gyakorlatilag karácsony előtt megközelíthetetlené vált az amúgy is szűk zsákutca, csak a fagyos idő menti meg őket a további dagonyázástól . A polgármester úr még az évvégig kért egy kis türelmet.
  

Lehetetlen Bem köz(lekedés)

 

Írja meg véleményét itt a fórumon!!!

 

 
Képek

 

 
Google keresés
 
Testvértelepülés

 
Önkormányzat
 
Soponya hivatalos oldala
 
Turizmus, szabadidő
 
Hirdetés.

Növény és kert rajongóknak

Lendvaikert Blog

 

 
Hasznos információk
 
Facebook

 

 
 

 

 
Számláló
Indulás: 2008-01-01
 
Hirdetés
 
Nagyvilág hírei percről - percre
 
Hirdetés

  

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!